Besök i historien

den 21 juni, 2012

För en tid sen blev jag kontaktad av en släkting jag aldrig tidigare träffat. Ulf är kusin till min mamma och bosatt i Växjö. Han hade läst en av mina böcker och tyckte att det var på tiden att vi träffades. Han ringde upp mig och berättade att han har behållit gården i Vångsnäs utanför Moheda där min morfar växte upp.

Igår kom jag dit, en liten stuga ute på landet där de för ungefär hundra år sedan bodde fjorton personer i ett rum på ungefär lika många kvadrat. Ulf hade bevarat allt i sitt ursprungliga skick, huset är mer ett museum än en sommarstuga även om den idag har både tv, kylskåp och rinnande vatten. Han visade gamla foton på släkten. Tolv syskon som sen spreds över Sverige och Amerika.

Det var oerhört spännande att se den lilla gården i verkligheten och att höra Ulfs historier om släkten. Jag har tidigare gjort romangestalt av morfar, han har en viss roll i 49 dagar i bardo, men när jag skrev boken kände jag mest till hans liv i Stockholm och arbetet som snickare på Gasverket. Att komma till själva ursprungspunkten var något speciellt, att tydligt erfara den stora förändring vårt land gått igenom det senaste seklet.

>