International printmaking alliance

den 25 september, 2018

Dags att sparka igång bloggen igen efter lång tids frånvaro.

Jag befinner mig i Jingdezhen som är en berömd porslinsstad i södra Kina. Här anordnar CAFA (Centrala konstakademin i Peking) den andra IAPA-konferensen. IAPA står för International Printmaking Alliance och här samlas grafiska konstnärer från hela världen. Förutom jag själv och Chun Lee Wang Gurt från Sverige finns här deltagare från Australien, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike, USA, Serbien, Indien, England, Skottland, Irland, Nicaragua, Puerto Rico, Sydafrika och säkert ett par andra länder som jag glömt.

Den grafiska konsten för idag en relativt undanskymd tillvaro i västvärlden (i Stockholm brann Konsthögskolans grafikbyggnad ner för några år sedan och det är såvitt jag vet osäkert om institutionen kommer att återkomma i samma skala som förr) medan den frodas i det forna Östeuropa och i Kina där den åtminstone sedan folkrepublikens grundande setts som den viktigaste delen av bildkonsten. Detta p g a att den går att göra i stora upplagor och på så sätt kan nå ut till folket. Konferensen här syftar till att samordna och understödja grafisk konst över hela världen och vi tillbringar några dagar med att lyssna till föredrag från grafiska konstnärer och konstlärare från konstakademier i alla möjliga länder. Jag gillade särskilt Mick McGraw från Glasgows konstakademi och hans berättelse om hur grafikinstitutionen lyckats överleva trots två svåra bränder.

Allt hålls i lokaler som en gång var en gammal porslinsfabrik och som nu återuppbyggts till ett konst- och rekreationscentrum som påminner en hel del om 798 i Beijing.

I samband med konferensen visas också en stor utställning där Chun Lee är med som representant för Sverige. Bakom initiativet hittar vi CAFA:s vicerektor Su Xin Ping, Wang Hua Xiang som curerat utställningen och Yang Hong Wei som leder institutionen för grafisk konst på CAFA. Den första IAPA-konferensen hölls i Beijing för två år sedan.

Nedan några bilder från arrangemanget och omgivningarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>