Perioder

den 24 augusti, 2012

Författarskap kan ofta delas in i olika perioder. De flesta har nånstans mellan fem och tio år när de skriver som bäst, kanske femton. Antingen har de det i början och fortsätter sen imitera sig själva resten av livet eller så tar det många år innan de hittar fram till det. Har börjat läsa en av William Gibsons senaste böcker, Spook Country. Gibson tillhör mina favoritförfattare. Neuromancer-trilogin är i mina ögon i klass med Ray Bradburys bästa. De utspelar sig i framtiden men säger något om vår värld.

Men Spook Country, jag kommer inte i kontakt med den. Gibson skriver som alltid väl utmejslade scener, han har känsla för detaljer, varumärken, maktstrukturer. Språket är väl avvägt, personerna både speciella och trovärdiga. Ändå funkar det inte. Jag har läst tvåhundra sidor men vet ännu inte vad boken handlar om. Jag ser bara yta, språk, fiffigheter, berörs inte.

>