Titelns betydelse

den 10 september, 2014

Satt och såg en gammal film på tv igår. Ray Bradburys novell The Meteor hade blivit filmen It Came from Outer Space, som på svenska fått namnet Invasion från Mars. Titlar är knepigt. I det här fallet blir den svenska titeln vilseledande, eftersom Bradburys kanske bästa roman heter Invasion på Mars. Det var inte den som filmats.

Själv sitter jag och försöker bestämma mig för vad jag ska kalla den bok som förhoppningsvis snart är klar. Jag har haft tur två gånger nu. Både Minnen av framtiden och Så dödar vi en människa kändes självklara, jag behövde aldrig ens fundera på titeln. Andra gånger har det varit trögare. 49 dagar i bardo var förlagets förslag. Jag ville att den skulle heta Stockholm bardo, men de accepterade inte den titeln. I ett tidigare skede hette den Regnbågar av stål.

Jag tror att det ofta är så. Boktitlar är inte så självklara som det kan tyckas när de står där i bokhyllan. Jag vet inte hur viktigt det är. Till den bok jag tänkt skriva efter den här har jag redan titeln klar.

> >