Lennart Sjögren ringde

den 3 september, 2014

Lennart Sjögren ringde i förmiddags. Poeten som en gång kallades ”den skrivande bonden” har hunnit fylla 84. Under alla år jag jobbat på Öland har det varit praxis att antingen han besökt skrivarskolan eller att jag och klassen kört upp och hälsat på honom på gården utanför Byxelkrok. I och med att kursen nu övergått till att bli på distans upphör våra årliga möten. Men det var inte därför han ringde utan för att fråga om jag fått hans senaste bok.

Kalla mig Noa kom ut i våras. Han hade glömt skicka den men gör nog det de närmaste dagarna. Sen sa han att han tror att det blir hans sista bok. Han har börjat bli lite trött på sista tiden, sa han, och det känns som om han är färdig med skrivandet.

Jag tycker om Lennart och blir alltid glad när jag pratar med honom. Det finns något på en gång ödmjukt och bondslugt hos honom (det senare inte menat i negativ bemärkelse) och det är inte många 84-åringar som kommer ut med böcker. Jag ser fram emot att läsa hans bok om Noa.

>