Det Kafka förebådade

den 4 maj, 2013

Tillbaka från Prag. Den sista dan på resan ägnades bland annat åt ett besök på det relativt nyöppnade KGB-museet som ligger nära Borgen. Ett underligt litet ställe fyllt av vapen, spionkameror, kokainbehållare, sovjetiska flaggor, Lenins dödsmask och en ishacka som sägs ha varit den Trotskij dödades med.

Vi kom dit strax efter två på eftermiddan, jag och ett par elever. Det såg stängt ut. Vi kände på dörren och den var öppen, men det verkade  tomt därinne. Ingen svarade när vi ropade. Först efter några minuter och flera ”hello?” kom en liten senig karl ut iklädd militärbyxor och en t-shirt med KGB-märke. Han bad oss vänta medan han guidade en annan grupp, satte på en video som visade en militärparad i Moskva 1968.

- Kan vi inte gå in så länge?

- Ni får vänta här.

Efter tio minuter kom han ut, krävde exakt växel, sa att han snart skulle börja guida. Några andra stötte till. Tre personer från Ecuador, tre fransmän. Han tvingade alla att lämna jämna pengar, stängde sen dörren så att inga fler skulle kunna komma in. Någon mer ville in och han förklarade att det var för trångt, ni får komma tillbaka om trekvart.

Vad som sen följde var en orgie i sovjetnostalgi. Han lät oss känna på k-pistar och pistoler, talade om spionerna oerhörda skicklighet, berättade gillande att kvinnor är utmärkta på att mörda (de är lugnare och kallare), visade kameror mindre än tändsticksaskar, förklarade att man kunde skära av ett ben likaväl som en hals med en riktigt bra kniv. Han berättade om Gulag-systemet som om det hade varit rättfärdigt och avslutade hela föreställningen med att prisa Stalin.

I den stunden kändes det som om hela Pragvistelsen kommit till sin logiska slutpunkt. Den värld Kafka skrev om förverkligades i Östeuropa mellan andra världskrigets slut fram till murens fall. Och det finns fortfarande de som saknar den.

 

 

>